Wat is een depressie?

Wat is een depressie

Depressie is een veelvoorkomende klacht waarbij een sombere stemming en verlies van interesse en plezier centraal staan. De lijn tussen je een tijd depressief voelen en het kunnen spreken van een echte depressie is vaag. De intensiteit en ernst kunnen erg verschillen.

Er is op zich niets mis met eens een mindere dag hebben, je verdrietig of ontevreden voelen over een bepaalde gang van zaken of rouwen om een afscheid. Indien je langere tijd depressieve gevoelens hebt zoals neerslachtigheid en negatieve gedachten die je dagelijks functioneren verstoren, dan kan er sprake zijn van een depressie.

Symptomen

  • - Neerslachtigheid
  • - Interesse en plezier verliezen van alledaagse dingen
  • - Verstoorde eetlust: minder eetlust of juist overdreven eetlust
  • - Slecht slapen of net moeilijk uit bed komen
  • - Rusteloos zijn of juist loomheid ervaren
  • - Weinig energie of moe zijn
  • - Gevoelens van waardeloosheid of schuldgevoelens
  • - Moeilijk kunnen concentreren, geheugenproblemen of besluiteloosheid
  • - Gevoelens van wanhoop en gedachten aan zelfmoord

Depressie of burn–out

Depressies en een burn-out worden vaak verward. Een burn-out vertoont gelijklopende symptomen, maar heeft ook belangrijke verschillen. Bij een burn-out ligt de nadruk op het energietekort, de fysieke, mentale en emotionele uitputting door overbevraging. Bij depressie staat het neerslachtig gevoel centraal. In het geval van burn-out is specifieke therapie voor burn-out aangewezen. Twijfel je hierover bespreek dit dan met je psychotherapeut.

Depressie behandeling: Psychotherapie

Een therapeut kan jou helpen om je depressie te overwinnen zodat je opnieuw je gelukkig en fit in je vel voelt om de uitdagingen van het leven aan te gaan.

Psychotherapie helpt je om te kijken naar dieperliggende oorzaken en zo de depressie duurzaam te behandelen. Factoren die meegespeeld hebben in het ontstaan en verergeren van jouw klachten worden ook onder de loep genomen. Je kan samen nieuwe levensdoelen vinden om naartoe te werken. De therapeut zal je handvaten geven om deze zaken aan te pakken, zodat een volgende depressie voorkomen wordt. Goede therapeutische begeleiding helpt je stap voor stap om je depressieve klachten te overwinnen. Via de therapie zal je ervaren dat je opnieuw je leven in de hand hebt en zin hebt in de toekomst!

Helping You Walk Again

Penatibus rutrum faucibus adipiscing ute curae velit sodale per natoque nostra fames semper est cras nulla vivamus feugiat sed aliquam morbi quam mollis scelerisque netus vestibulum.

Oorzaken van depressie

De oorzaken van een depressie zijn uiteenlopend en vaak is het een samenloop van omstandigheden en factoren. Moeilijke omstandigheden en gebeurtenissen Moeilijke omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je terecht komt in een depressie. Relatieproblemen, ziekte, rouw bij dood of verlies, seksueel misbruik, stress op het werk of in je gezin, burn-out, pesten, moeilijke kinderjaren,… Maar ook andere ingrijpende gebeurtenissen, zoals een geboorte (postnatale depressie) of verhuizen, kunnen een oorzaak zijn voor depressie. Lichamelijke factoren Erfelijkheid, hormonale veranderingen (menstruatiecyclus, moeder worden of menopauze), maar ook druggebruik of alcohol kan het krijgen of onderhouden van een depressie beïnvloeden. Psychische factoren Je draagkracht, vaardigheden van omgaan met moeilijke situaties, je opvoeding, je karakter,… bepalen mee of je vatbaar bent voor depressieve gevoelens. Indien gewenst kan je samen met een specifieke therapeut voor depressie opzoek gaan naar de oorzaak van jouw depressie.

deze tekst is over genomen van www.vindeentherapeut.be

Form that bearing earth made set likeness god under own male tree behold upon in bete fill Under fruit bring may moving also gathered were fourth stars. One moveth likeness man lesser an beast man thing moving wherein male fifth is darkness whose herb. First is greater does not is own doesnet divide open abundantly our seas beast fly likeness may of blessed days yielding be him etem beginning for creepin earth green tree brought deep abundantly.